lov srnjaka

Lov srnjaka

Lov srnjaka. Začetek in konec obdobja, v katerem je dovoljen lov na srnjaka, sta odvisna od številnih dejavnikov, predvsem od podnebnih značilnosti in od napredovanja rogovja pri srnjakih. Začetek te dobe se običajno določi ob koncu rasti srnjakovega rogovja, ki se konča nekje v aprilu. Na drugi strani pa se konec dobe opredeli takrat, ko starejši srnjaki začnejo izgubljati svoje rogovje. Lov na srno in njene mladiče se običajno začne v septembru, ko so mladiči že dovolj razviti, da se lahko zanje skrbi samostojno. Lovna doba traja do konca decembra, da se izognemo nepotrebnemu vznemirjanju živali v zimskem času, ko so pogoji za njihovo preživetje najtežji.

Lov srnjaka – Prilagodljivost srnjadi in njihova posebna lastnost

Srnjad je vrsta divjadi, ki se pojavlja po celotni Evropi. Glavni razlog za njihovo uspešnost pri širjenju populacije je njihova prilagodljivost na različne podnebne in rastlinske razmere. Poleg tega imajo srnjaki tudi sposobnost prilagajanja človekovim dejavnostim, kot so sečnja gozdov in osvetljevanje, ter se hitro prilagajajo na spremembe v krajinskem okolju, kar prispeva k njihovi uspešnosti. Najbolj posebna lastnost srnjadi je njihova zadržana brejost, kar pomeni, da se oplojeno jajčece razvija v maternici šele nekaj mesecev po oploditvi. Ta lastnost prihaja iz prilagoditve srnjadi obdobjem, ko je na voljo največ kakovostne hrane, ker lahko tako porabijo več energije za rast plodu.

Razvoj rogovja srnjaka se običajno konča pri stopnji šesteraka, kar je v zadnjih časih vse pogostejše predvsem zaradi prisotnosti ograj in mrež na pašnikih in drugih kmetijskih površinah. Vendar pa se vse bolj pojavljajo srnjaki z nenavadno oblikovanim rogovjem, ki je posledica mehanskih poškodb v času rasti. Srnjaka se prepozna po značilnih laježu podobnih glasovih, ki jih imenujemo bokanje ali bavkanje.

lov srnjaka
lov srnjaka

Lov srnjaka – Lov na klic v času prska

Posebnost lova na srnjaka je lov na klic v času prska. Pri tem se lovec poskuša priklicati srnjaka z uporabo srninega pivkanja in drugih značilnih glasov. Najprimernejši čas za to vrsto lova je običajno konec julija in v začetku avgusta, ko je večina srn že oplojenih. V Sloveniji je srna (Capreolus capreolus) najpogostejša in najpomembnejša parkljasta divjad, ki se nahaja v skoraj vseh delih države. Razlog za to je njena prilagodljivost, ki ji je omogočila preživetje skozi več kot 8 milijonov let.

Samec srne se imenuje srnjak, samica pa srna. Njun čas parjenja, ki traja od sredine julija do konca avgusta, imenujemo prsk. Lov na srnjaka je za mnoge lovce poseben izziv in zato ima posebno mesto v njihovih srcih. V Sloveniji sta najpogostejša tipa lova na srnjaka lov enoletnega srnjaka in lov odraslega srnjaka, ki se prične 1. maja in traja do 31. oktobra. V tem prispevku se bomo osredotočili na lov odraslega srnjaka, ki je znan tudi kot trofejni srnjak.

Lov na klic – poseben izziv pri lovu na srnjaka v času prska

Na začetku in proti koncu lovne dobe – od maja do sredine julija in od sredine avgusta do konca oktobra – se lov na srnjaka večinoma izvaja na klasičen način, kot sta čakanje ali zalaz v tišini zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Med časom prska – od sredine julija do sredine avgusta – se k temu načinu lova pridruži tudi lov na klic. Pri tej vrsti lova se lovec s pomočjo različnih pripomočkov, ki vključujejo upogibanje ustnic in stožčaste piščali, trudi oponašati srnjad in privabiti srnjaka v svojo bližino. Lov na klic zahteva nekaj spretnosti, saj mora lovec doseči brezhibno oponašanje oglašanja srnjadi, kar se imenuje pivkanje. Pri tem poskušamo običajno oponašati glas srne, kar pritegne gonečega srnjaka.

Pri lovu na klic lahko pride do neuspeha, še posebej, če je srna že zraven srnjaka. V takih primerih se lahko odločimo za oponašanje mladiča, kar lahko vzbudi zanimanje srne in privabi srnjaka. V tem obdobju pa srnjaki postanejo zelo teritorialni, kar pogosto privede do bojev med samci za ozemlje, pa tudi za samice. Ti dogodki, pa tudi iz meče med srnjaki in srnami, so za veliko lovcev izjemno zanimivi za opazovanje. Lov na srnjaka z uporabo različnih piščali je zanimiv, vendar tudi zahteven način lova. Možnosti za uspeh pri takšnem lovu lahko povečamo z nabiranjem izkušenj in uporabo specializiranih piščali. Pri izbiri primerne piščali za lov pa lahko lovci izberejo različne možnosti, ki so namenjene različnim namenom.

Srnjaka, lanščaka se lovi od 1. maja do 31. oktobra
Srno, mladiče obeh spolov se lovi od 1. septembra do 31. decembra
Mladica se lovi od 1. maja do 31. decembra

jesensko-zimski lov volka v bosni. Za lov divjega prašica v bosni in srbiji. Lov gamsa, muflona, jelena v sloveniji.