lov jelena

Lov jelena

Lov jelena. Jeleni so divjad, ki ima za gospodarstvo veliko pomembnost in zato se izvaja odstrel divjadi na podlagi izbirnega odstrela. Namen tega je ohraniti trajnostno in sonaravno upravljanje z vrsto ter vzdrževati ustrezno stanje in kondicijo populacije, ki mora biti prilagojena razmeram v okolju in drugim dejavnikom na območju. Jelenjad ima za svojo značilnost izjemno prilagodljivost na podnebno in krajinsko zelo različnih območjih, tudi v bližini človekovih bivališč. Glavna značilnost te živali pa je mogočno rogovje, ki je kostna tvorba na izrastku lobanje. Za trajnostno upravljanje z populacijo jelena je pomembno poznavanje stanja in socialnih razredov, ki jih predstavljajo teleta, junice in jeleni šilarji. Teleta in enoletne živali so še v telesnem in spolnem razvoju.

Lov jelena – Ohranjanje populacije jelenjadi in lov na jelene v Sloveniji

Sledijo mlajše kategorije jelenjadi, ki zajemajo dvo, tri ali štiriletne jelene in dvo ali triletne košute. V primeru, da se populacija upravlja s pomočjo naravnih dejavnikov (zlasti zveri), se med naštetimi kategorijami največkrat pojavijo izgube. Sledijo srednje stari jeleni in košute, ki so ključni za vzdrževanje populacije. Najmanjši del populacije predstavljajo zrele in stare živali, to so jeleni in košute, ki so stari deset let ali več in so že dosegli ali presegli vrh telesnega razvoja. Za ohranjanje ustreznega okolja za jelenjadi na območju, kjer ti živijo, je potrebno ohranjati pašne površine, grmišča in plodnostno drevje, zagotoviti ustrezno privabljalno in zimsko krmljenje, ter zagotavljati mirne cone, kjer živali lahko živijo brez človeških motenj.

Pri lovu na jelena v času ruka se uporablja poseben način, pri katerem lovec posnema glasove jelena ali košute, da bi privabil drugega jelenovega tekmeca, ki je pripravljen prekrižati svoj teritorij in se boriti za svoje košute v tropu. Jeleni so živali somraka, aktivni pa so tudi zgodaj zjutraj in ponoči. Njihova aktivnost je odvisna od načina hranjenja, saj se hranijo od pet do sedemkrat na dan in ob tem porabijo med 7 in 10 ur svojega časa.

lov jelena
lov jelena

Lov jelena – Opis zunanjosti in rast rogovja

Navadni jelen je največji jelen v Sloveniji, ki lahko doseže višino do slabega poldrugega metra. Ima dolgo glavo z velikimi, koničastimi uhlji in dolg rep dolžine 15 cm, ki je daljši od repa srnjadi. Dlaka jelenov je dolga in krhka, rdeče-rjava poleti in sivo-rjava pozimi. Samci imajo na vratu daljšo in temnejšo dlako, imajo tudi razvejano rogovje na čelu, medtem ko samice, imenovane košute, nimajo rogovja. Mladiči so lisasti, lahko z nejasno izraženimi lisami po hrbtu, ki pa lahko ostanejo vzdolž hrbta celo življenje.

Mladim samcem se že pri osmih mesecih pojavijo nastavki za rogovje, ki bo raslo na njihovi čelnici. Prvo rogovje se običajno začne rasti, ko je mladi jelen star 12-14 mesecev in še ni razvejano. To rogovje odpade aprila in nadomesti ga novo, ki začne rasti vsako leto bolj razvejano in večje, dokler jelen ne doseže starosti 10 let, ko ima največje rogovje. Staro rogovje se običajno odlušči marca ali aprila, čiščenje novega pa traja od julija do septembra. Mlajši jeleni čistijo rogovje pozneje kot starejši.

Rogovje odraslega jelena ima obliko dveh vej, imenovanih parožki, ki tvorita krono. Vsaka vejica meri največ 120 cm in ima po sedem ali celo več parožkov. Desna in leva veja s parožki sta si podobni in simetrični. Navadni jeleni v Sloveniji tehtajo do 250 kg, košute pa do 150 kg. Jeleni so aktivni predvsem v mraku in ponoči ter počivajo podnevi v zavetju dreves, dokler zopet ne odidejo na pašo. Kot prežvekovalske živali se hranijo predvsem s travami. V naravi so jeleni čredne živali, pri čemer se samci v zimskem času družijo v trope ali pa izberejo samotni način življenja, košute pa ostajajo z mladiči in se družijo med seboj.

Tropi navadnih jelenov razpadajo v začetku parjenja, ki poteka v septembru, ko se samci borijo med seboj za čim več košut. V nekaterih predelih Evrope lahko vidimo izjemno velike črede jelenov, ki se pojavijo pozimi.

Jelena se lovi od 16. avgusta do 31. decembra
Košuto se lovi od 1. septembra do 31. decembra
Teleta obeh spolov se lovi od 1. septembra do 31. januarja

jesensko-zimski lov volka v bosni. Za lov divjega prašica v bosni in srbiji. Lov gamsa, muflona, jelena v sloveniji.